torsdag den 30. august 2012

Koldhævede boller

Ferietid er dejlig. Da jeg kom hjem i går aftes gjorde jeg lige klar til en gang koldhævedeboller, som blev bagt da jeg stod op her til morgen.
For mig er nybagte boller ren luksus - som insulinresistent er det nemlig ikke lige den bedste spise, men disse er i det mindste lidt bedre end hvedeboller (som jeg ellers elsker).
Jeg brugte denne opskrift, som jeg fik af en venindes søster for noget tid tilbage.

Koldhævede boller
Ca. 9-12 stk alt afhængig af størrelsen
  • 15 g. gær
  • ½ L. koldt vand
  • 1,5 tsk. salt
  • 600-700 g. mel
  1. Udrør gæren i vandet
  2. Tilsæt salt og mel og rør til ensartet masse - den skal være klistret.
  3. Tildæk skålen med film el. lign. og sæt den i køleskabet natten over - ca. 10-12 timer
  4. Sæt dejen på bagepapir med to skeer
  5. Bages ved 225 grader i ca. 15 min. (Jeg brugte 200 grader og varmluft i ca. 20 min.)
Tip:
  • Erstat noget af melet med div. kerner, tørret frugt, havregryn, mysli eller nødder, så bliver de grovere.
  • Hvis der anvendes 25 g. gær skal dejen kun hæve i ca. 2-3 timer.
  • Anvend evt. en vandforstøver og pust et par gange ind i ovnen inden du lukker lågen, det skulle hjælpe med at bollerne holder på fugtigheden.
Mine boller endte i dag med at se sådan ud:
I disse har jeg udskiftet omkring halvdelen af hvedemelet med hhv. rugmel, solsikkekerner, græskarkerner, hørfrø, hakket mandler, honningristet mysli, tørret æbletern, havregryn og lidt 5-kornsblanding.
De smagter  utrolig dejligt lune.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar